Odżywianie

5 Koktajli ze szpinakiem w roli głównej

Szpinak to doskonałe źródło witamin i minerałów. Ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i wygląd. Lubię go przemycać w wielu daniach. Niestety nie każdy jest jego fanem. Dla przeciwników tej zieleniny mam dobrą wiadomość – w koktajlach, łatwo zniwelować jego smak owocami 🙂 Dzięki temu zyskujemy pyszne smoothie i nadal możemy cieszyć się jego pozytywnymi właściwościami. Jeśli chcesz wypróbować szpinakowe koktajle, zerknij na poniższe przepisy.

DLACZEGO JEM SZPINAK

Szpinak uważany jest za superfood (nie bez powodu jadał go Papaj 😉 ). To doskonałe źródło witamin  A, C, K, B1, B2,B3, B6, E oraz kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Szpinak zawiera również selen, cynk, fosfor, potas, miedź, kwas omega-3. Ponadto jest bogaty w antyoksydanty, które mogą pomóc w ochronie przed niektórymi nowotworami żołądka, skóry, piersi, prostaty, jajników i jelita grubego.

Szpinak ma również dobry wpływ na układ krążenia,  może pomóc w zapobieganiu ataku serca i udaru mózgu. Ma także właściwości przeciwzapalne. Może okazać się pomocny w chorobach, takich jak astma i reumatoidalne zapalenie stawów.

Według badań, spożywanie szpinaku zmniejsza spadki funkcji mózgu związanymi z wiekiem. Dodatkowo zawiera luteinę, która pozytywnie wpływa na wzrok.

Szpinak ma również wpływ na wygląd naszej skóry.  Łagodzi podrażnienia i przeciwdziała opryszczce. Wspomaga odbudowywanie komórek skóry tym samym zwalniając procesy starzenia. Ponadto zawarta w szpinaku woda wnika w głębsze partie skóry poprawiając jej kondycję w efekcie dając nam gładką i promienną cerę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KOKTAJLI.

Przygotowanie poniższych koktajli jest bardzo proste. Podane składniki należy umieścić razem w kielichu blendera i miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

 TROPIKALNY – na poprawę humoru

Słodki smak lata.

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki pokrojonego w kostkę, mrożonego mango
  • ½ szklanki pokrojonego w kostkę, mrożonego ananasa
  • 1 dojrzały banan
  • 2 szklanki szpinaku
  • Odrobina wody lub wody kokosowej

tropikalny-1

DETOKSYKUJĄCY – na oczyszczenie organizmu

Lekki i orzeźwiający.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka jarmużu
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 jabłko, bez rdzenia, pokrojone w kostkę
  • ½ ogórka, z usuniętymi nasionami
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ szklanki wody
  • 3 kostki lodu

* Jeśli nie masz lub nie lubisz jarmużu, śmiało możesz z niego zrezygnować. Zamiennie dodaj więcej szpinaku.

tropikalny-2

BOMBA WITAMINOWA – na poprawę odporności

Pełne mocy superfoods.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki szpinaku
  • ½ awokado, bez pestki
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
  • 1 szklanka mleka migdałowego waniliowego lub sojowego waniliowego
  • 1 Łyżeczka nasion chia
  • kilka nasion goji

tropikalny-17

 

 POŻYWNE ŚNIADANIE – na produktywny dzień

Smaczny początek dnia.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mleka sojowego waniliowego  lub migdałowego waniliowego
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 ¼ szklanki brzoskwiń lub mango pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka kostek lodu
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 banany

tropikalny-15

NA PŁASKI BRZUCH – dla dbających o sylwetkę

Z nutą orzechową.

SKŁADNIKI:

  • 85ml jogurtu wanilinowego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • ½ szklanki mrożonych jagód
  • ½ szklanki mrożonego ananasa
  • 1 szklanka szpinaku
  • ¾ szklanki wody

tropikalny-3

3 SKŁADNIKOWE – na brak czasu

Proste i szybkie.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka szpinaku
  • ¾ szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mrożonego ananasa, pokrojonego w kostkę lub 1 mrożony banan pokrojony na plasterki

tropikalny-4

 

SMACZNEGO!

Ps. Koniecznie pochwal się zdjęciami Twojego koktajlu na naszym fanpage  NaturalnieWitalni lub na Instagramie oznaczając zdjęcie #naturalniewitalni.pl

szpinaczek

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *