Odżywianie

6 rad na doskonałe zorganizowanie swojej lodówki

Pełna lodówka nie musi być lodówką zagraconą. Kiedy lodówka jest zorganizowania, nie będziesz musiała w niej nurkować, aby znaleźć coś potrzebnego. To sprawi, że otwieranie Twojej lodówki będzie sprawiało Ci większą przyjemność, co z kolei prowadzi do mniejszego marnowania jedzenia.

1. Najchłodniejsze miejsca w twojej lodówce są z tyłu, blisko chłodziarki. Sprawdź twoją własną lodówkę z termometrem, aby sprawdzić która półka jest najchłodniejsza. Trzymaj na niej mleko, nabiał, jajka (w kartonach) i surowe mięso.

2. Zainwestuj w szklane, jak i plastikowe pojemniki, w których można łatwo przechowywać żywność i które są przezroczyste. Będą wyglądały na bardziej ułożone i od razu znajdziesz to, czego potrzebujesz. Kwadratowe lub prostokątne pojemniki są wygodniejsze i zajmują mniej miejsca. Przenieś resztki z używanego w połowie pojemnika do mniejszego, aby zwolnić miejsce. Umieść kawałek plastikowej folii na jedzeniu, pozwoli to na dłuższy czas jego przydatności do spożycia.

3. Trzymaj często używane przyprawy i sosy na drzwiach tam gdzie są łatwo dostępne. Produkty używane rzadko, trzymaj bliżej tyłu lodówki. Przeglądaj je okazjonalnie, aby przypomnieć lub zainspirować się do ich użycia. Wiedz, które rzeczy nie muszą być trzymane w lodówce tak by nie zajmować potrzebnego miejsca. Trzymaj pomidory, ziemniaki i cebulę poza lodówką

4. Pojemniki są przydatne do trzymania resztek, takich jak: tubki z keczupem lub pastami lub rzeczy które ciężko ładnie składować.

5. Grupuj podobne rzeczy razem, aby unikać długiego szukania lub kupowania podwójnie: keczup, musztarda, majonez, sosy sałatkowe i salsy razem. Dżemy, słodkie kremy i syropy. Marynowane rzeczy: kapary, oliwki, ogórki. Egzotyczne składniki: sos ostrygowy, sos słodko-kwaśny, pasty curry razem. Trzymanie ich przy sobie pozwoli Ci wyciągać je wszystkie na raz.

6. Umieść przedmioty, które muszą być zjedzone szybko, takie jak zrobiona przez Ciebie sałatka, bliżej przodu lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.