Odżywianie,  Przepisy,  Top

Chlebek bananowy – wersja fit

Chlebek bananowy to nic innego, jak ciasto przypominające chleb. Świetnie się sprawdzi na śniadanie lub jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. 🙂 Dziś dzielę się z wami przepisem na jego zdrową wersję, słodzoną miodem lub syropem klonowym z mąką razową pszenną lub orkiszową.

Nie wiem czy wiesz… mąka pszenna razowa jest bogata w witaminę E i witaminy z grupy B. Jest także źródłem błonnika, magnezu, fosforu, żelaza i cynku.

Jej spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca . Błonnik w niej zawarty wspomaga pracę jelit, reguluje funkcjonowanie układu trawiennego, a to z kolei ma pozytywny wpływ na uzyskanie lub podtrzymywanie zgrabnej sylwetki. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj >> Jak wrócić do swojej najlepszej sylwetki nie rezygnując z jedzenia.

Poniżej podaję przepis na słodki, zdrowy i dietetyczny chlebek bananowy.

SKŁADNIKI:

  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • ½ szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • ¼ szklanki mleka lub wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej

Opcjonalnie: posiekane orzechy, pestki, rodzynki, posiekane suszone owoce, świeże plasterki banana.

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozgrzej piekarnik do ok. 170*C. Banany umieść w misce i dokładnie rozgnieć widelcem do uzyskania jak najgładszej konsystencji (im mniej będzie grudek, tym lepiej).

2. Do osobnej miski wlej rozpuszczony olej kokosowy i miód. Wymieszaj je razem, następnie (dalej mieszając) dodaj jajka.

3. Gdy masa będzie jednolita, dodaj rozgniecione banany i mleko lub wodę. Wszystko wymieszaj. (Jeśli olej kokosowy krzepnie w kontakcie z zimnymi składnikami, należy postawić miskę w ciepłym miejscu na kilka minut np. na kaloryferze lub ogrzać ją przez ok. 10 sec. w kuchence mikrofalowej).

4. Następnie dodaj proszek do pieczenia, sól, wanilię i cynamon.

5. Do gładkiej masy dodaj mąkę. Rób to stopniowo. Mieszaj za pomocą łyżki. Staraj się nie pozostawiać grudek.

6. Jeśli zdecydowałaś się na dodatki jak np. orzechy, dodaj je teraz.

7. Do lekko wysmarowanej olejem kokosowym foremki wlej ciasto. Posyp lekko cynamonem.

8. Piecz w temperaturze 170*C przez ok 55 – 60 min, aż wykałaczka włożona w centrum ciasta wyjdzie czysta i sucha (nie oblepiona ciastem).

9. Gdy ciasto będzie upieczone, wyłącz piekarnik i odczekaj ok 10min. Dopiero po tym czasie wyjmij bochenek i daj mu wystygnąć. Chłodne ciasto możesz śmiało kroić i kosztować 🙂 .

Chlebek doskonale smakuje bez dodatków, ale śmiało można go podać z masłem, konfiturą, nutellą  lub masłem orzechowym.

 


native_przepisy

Możesz otrzymywać pyszne i zdrowe przepisy!

Zawsze jako pierwsza oraz te niepublikowane!

Za moment możesz zyskać zdrowie, zdrowszy wygląd i witalność!

Szanuję Twoją prywatność. Zawsze możesz się wypisać z listy.

Smacznego!

Ps. Koniecznie pochwalcie się zdjęciami Wypieków na naszym fanpage  NaturalnieWitalni lub na Instagramie oznaczając zdjęcie #naturalniewitalni.pl

photo-chlebek

 

 

fakty-zywieniowe

 

 

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.