Odżywianie,  Przepisy

Fit ciasto fasolowe – bez mąki i białego cukru

Od dłuższego czasu staram się unikać słodyczy kupowanych w sklepie. Dlatego w temacie słodkości, stawiam na własne wypieki, w których ilość cukru, mąki i tłuszczu mogę mieć pod kontrolą, a nawet z nich zrezygnować, tak by były jak najbardziej fit.
Do moich ulubionych zaliczam chlebek bananowy i właśnie ciasto fasolowe.

Ciasto fasolowe wygląda jak standardowe brownie ale jest znacznie mniej kaloryczne.

Można je przygotować w dwóch wersjach: samo i przełożone masą z serka homogenizowanego. Obie opcje są pyszne. Robią wrażenie. Szczególnie gdy po skosztowaniu, zdradzamy z czego ciasto jest zrobione.

Jeśli chcesz przekonać domowników, że zdrowe jedzenie może być smaczne, albo zaskoczyć znajomych – ciasto fasolowe będzie strzałem w dziesiątkę!

Dodatkowo jest proste w przygotowaniu. Sami zobaczcie. Przepis podaję poniżej.

Koniecznie pochwalcie się swoimi wypiekami w komentarzu poniżej, na naszym fanpage /NaturalnieWitalni  lub zaznaczając zdjęcie na Instagramie hasztagiem #naturalniewitalni

CIASTO FASOLOWE

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • 2 całe jajka
  • 1 duży, bardzo dojrzały banan
  • 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki prawdziwego kakao
  • Coś do osłodzenia ciasta np. 2 łyżki ksylitolu lub 2 łyżeczki stewii lub 2 łyżki cukru brązowego // jeśli banan jest bardzo słodki, można pominąć ten składnik.

Krem:

  • 2 serki homogenizowane naturalne
  • Płaska łyżka żelatyny lub agaru
  • 2 łyżki gorącej wody do rozrobienia zagęstnika
  • 2 łyżki syropu z agawy. Można zastąpić stewią, ksylitolem itp.
  • Odrobina ekstraktu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto:
  1. Fasolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Opłukaną fasolę oraz pozostałe składniki ciasta umieszczamy w blenderze.
  3. Mielimy na gładką masę.
  4. Po zblendowaniu możemy skosztować ciasta, by sprawdzić czy jest wystarczająco słodkie. Słodycz i brak smaku fasoli w dużej mierze zależy od dojrzałości banana.
  5. Gotowe ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (najlepsza 20-22cm)
  6. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 45-50min. Polecam sprawdzać ciasto patyczkiem. Gdy patyczek wyjdzie suchy, ciasto będzie gotowe.
  7. Wystawiamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
  1. Rozpuszczamy żelatynę bądź agar-agar w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  2. Pozostałe składniki umieszczamy w misce.
  3. Dodajemy lekko schłodzoną żelatynę.
  4. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
  5. Przekrajamy ciasto na pół i przekładamy przygotowaną masą.
  6. Ciasto chłodzimy przez ok 2-3 godziny w lodówce, aby wszystko się ładnie połączyło. Przed podaniem można udekorować wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową.

Notatki

Ciasto jest słodkie i smaczne. Nie czuć fasoli. Ze względu na brak mąki ma specyficzną, zbitą konsystencję.

Smacznego!

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.