Odżywianie,  Zdrowie

Gluten – jeść czy nie jeść, oto jest pytanie!

Autorzy wielu książek dietetycznych radzą aby wyeliminować gluten. Na sklepowych pułkach obserwujemy coraz większą ilość produktów bez tego składnika i rosnący trend na jego wykluczanie. Czy to dobra droga? Okazuje się że nie do końca.

Prawda jest taka, że jeżeli nie posiadamy celiakii (choroby związanej z nadwrażliwością na gluten) i tolerujemy gluten nie ma powodu, aby przestać go spożywać.

Warto także pamiętać, że zalecane jest jedzenie zbóż codziennie, z czego ponad połowa powinna być pełnym ziarnem, które dostarcza nam wielu zdrowotnych właściwości – nie rezygnujmy z nich!

Poniżej 10 korzyści dla zdrowia wypływających z jedzenia pełnego ziarna zbóż:

1. Pełne ziarna zawierają dużą ilość błonnika.

Błonnik jest ogromnym powodem, dla którego warto jest jeść pełne ziarno. Dorośli potrzebują od 25 do 30 gramów błonnika dziennie. Pełne ziarno zawiera dwa typy błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny- oba są bardzo wartościowe. Tylko dzięki zjedzeniu dwóch kromek ciemnego chleba, do organizmu zostaje dostarczone 5.8 gramów błonnika, w przypadku białego pieczywa- tylko 1.9 gramów. 5.5 gramów z połowy szklanki nieugotowanego brązowego ryżu i tylko 0.7 gramów z białego. Ponieważ  pełnoziarniste pieczywo trawi się wolno, błonnik sprawia, że dłużej czujesz się syty. A zdrowotne właściwości błonnika są dobrze znane- pozwala on kontrolować poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelit. UWAGA! Nie wszystkie pełne ziarna jednak są bogate w błonnik. Najlepiej skupić się na płatkach owsianych, kaszy jęczmiennej i kaszy bulgur.

2. Wspomagają procesy trawienne.

Wysoka zawartość błonnika w pełnym ziarnie wspomaga ruchy perystaltyczne jelit (badania wykazały, że ludzie spożywający więcej błonnika potrzebują rzadziej środków przeczyszczających). Pomaga też odeprzeć chorobę uchyłkową jelit. Jest to choroba, w której na ścianie jelita tworzą się małe torebki, powodując stan zapalny, biegunkę, zaparcia i ból. W pełnych ziarnach występuje błonnik, który stanowi dla nas wielką korzyść, zawiera też kwas mlekowy, który działa zbawiennie na rzecz dobrych bakterii. Te mikroorganizmy przyspieszają trawienie, wspomagają wchłanianie substancji odżywczych i mogą nawet stymulować nasz układ odpornościowy.

3. Obniżają cholesterol.

Pełne ziarna pomagają nie tylko zapobiegać wchłanianiu się złego cholesterolu, ale mogą również obniżyć poziom trójglicerydów. Cholesterol i trójglicerydy w większości są głównymi przyczynami chorób serca. W zasadzie pełne ziarno obniża prawdopodobieństwo zapadnięcia na jakąkolwiek chorobę serca. Badania wykazały, że kobiety spożywające 2-3 porcje pełnego ziarna na dzień, zapadają rzadziej na choroby związane z sercem i mają mniejszą liczbę zawałów, w porównaniu do kobiet, które nie jadły go wcale lub konsumowały jedną porcję pełnego ziarna tygodniowo.

4. Obniżają ciśnienie krwi.

Pełne ziarno nie tylko hamuje cholesterol i trójglicerydy. Ma ono także inny dobroczynny wpływ na nasze serce- obniża ciśnienie krwi, jedną z największych przyczyn chorób serca. Badania wykazały, że ryzyko nadciśnienia jest o 19% mniejsze u mężczyzn spożywających więcej niż 7 porcji pełnego ziarna tygodniowo. Badania wykazały również korzyści dla kobiet. Zamieniając przetworzone ziarno na to pełnowartościowe, zmniejszamy cholesterol, poziom trójglicerydów, ciśnienie krwi i poziom insuliny we krwi. Każda z tych zmian znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.

5. Pełne ziarna mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

Badania wykazują, że spożywanie pełnego ziarna może zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej (rak jelit, piersi i trzustki). Dieta bogata nie tylko w pełne ziarno, ale także w owoce i warzywa, zdecydowanie zmniejszy prawdopodobieństwo jakiejkolwiek choroby nowotworowej.

6. Pomagają kontrolować wagę.

Ludzie spożywający dużą ilość pełnego ziarna mają większe szanse na utrzymanie wagi w normie i mniejsze na otyłość od tych, którzy jedzą tylko przetworzone ziarna . W jednych badaniach udowodniono, że kobiety spożywające brązowy ryż, ciemne pieczywo, kukurydzę i inne pełne ziarna miały o 49% mniejsze szanse na przybranie na wadze od kobiet, które wybierały pączki i białe pieczywo. Na rozpiętości 12 lat, mężczyźni w średnim wieku, mający dietę bogatą w błonnik, przybrali 1.5 kg mniej niż spożywający tylko przetworzone produkty

7. Uczestniczą w rozkładaniu tłuszczów.

Podczas gdy jedzenie pełnego ziarna bezpośrednio nie powoduje utraty wagi, badania wykazały że może zmniejszyć ilość tłuszczów w ciele i prowadzić do zdrowszego ich rozprowadzenia. Jedzenie pełnego ziarna prowadzi do gromadzenia mniejszej ilości tłuszczu na brzuchu nazywaną przez naukowców ‚otyłością brzuszną’,  która zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę i inne problemy ze zdrowiem

8. Chronią zęby i dziąsła.

Jedno z badań przeprowadzonych na 30 tysiącach mężczyzn w wieku od 40 do 75 lat wykazało, że ci, którzy konsumowali największą ilość pełnego ziarna, mieli o 23% mniejsze szanse na choroby dziąseł od tych, którzy wzbraniali się przed pełnym ziarnem. Badania potwierdziły, że nie miały na to wypływ czynniki takie jak palenie, wiek i waga. Ponieważ choroby dziąseł są ściśle powiązane ze stanem zapalnym i innymi problemami ze zdrowiem, takimi jak choroby serca- chodzi więc nie tylko o ładny uśmiech.

9. Dzięki pełnym ziarnom możemy żyć dłużej.

Pełne ziarna nie tylko pomogą nam żyć dłużej. Badania przeprowadzone na 40 tysiącach kobiet po menopauzie, które spożywały od 4 do 7 porcji pełnego ziarna tygodniowo, wykazały, że prawdopodobieństwo śmierci na skutek raka lub choroby serca było mniejsze o 31% od kobiet, które w swej diecie nie uwzględniały pełnego ziarna. Dotyczy to także mężczyzn. Inne badania wykazały, że ci którzy spożywali jedną lub więcej porcji pełnego ziarna dziennie, mieli o 17% zmniejszone ryzyko śmierci od tych, którzy nie jedli go wcale.

10. Zawierają skrobię oporną.

Węglowodany mogą być dla ciebie dobre. Trik polega na znalezieniu odpowiedniego rodzaju węglowodanów, a skrobia oporna jest jednym z nich. Jest to węglowodan, który zachowuje się bardziej jak błonnik. Ponieważ nie jest on łatwo trawiony, porusza się powoli przez system trawienny, spalając więcej tłuszczu, powodując wydzielanie się hormonów, które sprawiają, że czujemy się pełni, utrzymując poziom insuliny i cukru we krwi oraz cholesterolu na niskim poziomie. Spróbuj jeść jej od 10-15 gramów dziennie. Płatki owsiane, kasza jęczmienna i brązowy ryż są bogate w skrobię oporną, którą można także znaleźć w bananach i innych nieziarnistych pokarmach.


native_przepisy

Otrzymuj sprawdzone przepisy na zdrowie!

Zawsze jako pierwsza oraz te niepublikowane!

Zyskaj zdrowie, spokój i urodę!

Szanuję Twoją prywatność. Zawsze możesz się wypisać z listy.

Jesteśmy ciekawi jakie są Wasze przemyślenia na ten temat.  Dajcie znać czy w waszej diecie gości gluten 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.