Odżywianie,  Przepisy,  Zdrowie

Granola, bo królowa jest tylko jedna.

Szukacie pysznego i zdrowego śniadania? Owsianka już wam się znudziła? Śpieszymy z pomocą! Mamy najlepszy przepis na granolę! 😀 Sprawdziliśmy już wiele różnych opcji, jednakże ta bije na głowę wszystkie inne! Spróbujcie i koniecznie podzielcie się wrażeniami 😀

SKŁADNIKI:

– 500g zwykłych płatków owsianych

– 200g migdałów (sparzone w gorącej wodzie i obrane ze skórki)

– 100g orzechów (w zależności od upodobań: pekan, nerkowca, włoskich etc.) Posiekane i wymieszane

– 3 łyżki syropu klonowego

– 50g słonecznika łuskanego

-100g pestek z dyni

– 50g żurawiny

– olej kokosowy

– szczypta soli (najlepsza będzie himalajska ew. morska)

– 25g wiórków kokosowych (opcjonalnie, jeśli lubisz)

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej misy wsypujemy płatki owsiane, dodajemy 2-3 łyżki stołowe oleju kokosowego i wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem żurawiny i kokosa. Do smaku dodajemy syrop klonowy oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i rozkładamy na blasze do pieczenia ciasta. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po 10 min. pieczenia należy przemieszać granolę, żeby się nie spaliła, ale uzyskała lekko brązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy żurawinę i kokos.

Podczas pieczenia wokół unosi się boski zapach!

Granoli wychodzi dość sporo. Po wystygnięciu można ją przesypać do słoika lub metalowej puszki.

Smakuje świetnie z jogurtem naturalnym i owocami. Czasem podjadam ją samą. 😉 Ciężko się oprzeć.


native_przepisy

Możesz otrzymywać pyszne i zdrowe przepisy!

Zawsze jako pierwsza oraz te niepublikowane!

Za moment możesz zyskać zdrowie, zdrowszy wygląd i witalność!

Szanuję Twoją prywatność. Zawsze możesz się wypisać z listy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.