Odżywianie,  Przepisy

Wegetariańskie, niskokaloryczne – Tacos w liściach sałaty

Lubicie lekko pikantną kuchnię meksykańską i dbacie o linię? Zapraszam do zapoznania się z niskokalorycznymi tacos. Są bardzo smaczne, sycące i dietetyczne, a do tego niesamowicie się prezentują na talerzu. Jeśli jesteście ciekawi, jak je zrobić, czytajcie dalej…

Moja wersja tacos jest pełna błonnika, białka i zdrowych tłuszczy, czyli wszystkiego czego potrzeba, aby zaspokoić głód i tym samym dostarczyć niezbędnych i dobrych dla naszego organizmu składników odżywczych.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka gotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • ½ czerwonej cebuli (pokrojonej w cieniutkie plasterki)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Puszka czarnej fasoli czarnej bądź czerwonej – w zależności od upodobań
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki lub mrożonej (mrożoną należy rozmrozić przed dodaniem)
  • 1 szklanka czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • Garść świeżej, posiekanej kolendry
  • 1-2 łyżki przyprawy taco (w zależności od ostrości potrawy, jaką chcemy uzyskać. Przyprawę taco można zastąpić ostrą papryką w proszki, srirachą lub drobno pokrojonymi papryczkami chili)
  • Sok z 1 limonki
  • Sok z 1 cytryny
  • 6 liści sałaty lodowej
  • Opcjonalnie, do dekoracji: świeża kolendra, plasterki papryczek jalapeno, pokrojone w kostkę pomidory, awokado.

asdfgh

 

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na oleju podsmażamy cebulkę i czosnek. Posypujemy lekko pieprzem i solą. Następnie dodajemy ugotowaną komosę ryżową, odsączoną z wody fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy przyprawy: taco, sok z limonki, sok z cytryny. W tym momencie możemy również doprawić solą i pieprzem.

Gdy komosa ryżowa się podgrzewa, myjemy liście sałaty i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Ciepłym farszem wypełniamy sałatę. Układamy na wierzchu wybrane dodatki.

Potrawa jest gotowa. Jemy od razu. Na ciepło.

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.